Næssis Historie

Næssis historie

Næssis historie

Næssi kom til Næstved i 2002 og har siden da været maskot for det børnekulturelle område i kommunen. Næssi er et registreret ‘karto-zoologisk’ dyr. Det betyder, at den findes på Næstved Kommunes landkort. Dragens omrids fremkommer, når der tegnes en streg rundt om Næstved By.

Denne opdagelse gjorde en medarbejder på Næstved Skiltefabrik i 2002, og den daværende børnekulturkonsulent, Lis Olsen, blev spurgt, om ikke det var noget, hun kunne bruge i arbejdet med at fremme det børnekulturelle område i Næstved. Lis Olsen greb straks ideen, og siden tog det fart.

Næssi møder man i mange forskellige sammenhænge, hvor der sker noget for børn, og Næssi er blevet et vigtigt symbol for hele børnekulturen i Næstved. Næssi er en dejlig, stor drage, som levendegøres af en lokal skuespiller, der i høj grad har været med til at give figuren karakter.`

Før Næssi kom til Næstved, var han vagtdrage hos en ond konge på et fint slot i Eventyrien. Men Næssi passede ikke ind. Han kom til at spille for høj musik og invitere alle børnene ind på slottet i stedet for at holde dem ude. Han blev derfor sat op i et tårn som straf, hvor han mødte en tårnmus, der gav ham den gode idé at flyve væk. Selvom Næssi ikke turde at flyve, gjorde han det alligevel. Da han fik øje på sit eget billede på jorden fløj han ned mod Næstved, hvor han blev gode venner med Ulla Abdulla og alle Næstveds børn.

Næssi optræder sammen med Ulla Abdullas Cocobongoband blandt andet ved børnehavekoncerterne i april, åbningen af Næstveds årlige børnekulturfestival i maj, til Sankt Hans på Rønnebæksholm og ved den traditionsrige nytårkoncert i januar. Ulla Abdullas Cocobongoband har siden 2004 årligt komponeret en ny Næssi-sang og har dermed givet børn i Næstved Kommune en fælles musikalsk reference. Siden 2015 er sangene også blevet til musikvideoer. 

Alle Næssis sange og musikvideoer kan man finde på Næssis APP, som kan downloades gratis i APP-store og Google Play. Sangteksterne kan findes på www.naessi.dk under menupunktet “Næssi” hvor sangene og videoerne også ligger. 

Næssi fås som bamse, og kan købes for 75 kr. på Grønnegades Kaserne Kulturcenter og på Næstved Bibliotekerne.