Kursus: Byg instrumenter med børn i dagtilbud

D. 26. april kl. 9.00 til 12.00

Kom på kursus og lær at bygge enkle musikinstrumenter. Instrumenterne egner sig til at bygge sammen med både dagpleje-, vuggestue- og børnehavebørn og til efterfølgende musikleg og musikspil. Musikinstrumenterne bygges af hverdagsmaterialer og ting fra naturen, som man selv nemt kan få fat i.

Om underviserne
Ingeborg Okkels er lydformidler og lyddesigner med eget firma, Lydværk. Eva Fock er musiketnolog med eget firma, Ears Wide Open.

Praktiske oplysninger
Dette kursus tilbydes især til deltagerne på kurset Leg, lyd og fortælling – en del af projekt Små Fødder – men alle der arbejder med børn i dagtilbud i Næstved Kommune er meget velkomne.

Kursus: Mal med børn i dagtilbud

D. 28. april kl. 9.00 til 15.00

Hvad skal der til, for at et kunstprojekt med børn i dagpleje, vuggestue og børnehave bliver vellykket? Hvordan får man både en god proces og et godt produkt? Få svar på disse spørgsmål og meget mere på dette kursus med billedkunstner Britta Johanson. Desuden får I en masse inspiration til kunstprojekter, som I kan bruge under dette års Børnekulturfestival – og naturligvis også resten af året. På opfordring bliver der på kurset også fokus på farveblanding og farvesammensætning.

Om underviseren
Britta Johanson er rejsende i kunstprojekter med børn. Hun er bl.a. forfatter til en bog om succesbilleder med vuggestue- og børnehavebørn.

Praktiske oplysninger
Husk praktisk tøj der kan tåle lidt af hvert.

Åbningsfesten

D. 16. maj kl. 10.00 til 11.00

Næstved Børnekulturfestival fejrer i år 20-års jubilæum, og der er derfor lagt op til en Åbningsfest af de helt store. Næstved Avantgarden åbner ballet efterfulgt af taler og konfetti fra scenen. Åbningsfesten afrundes af koncert med Næssi og Ulla Abdullas Cocobongoband, hvor alle bl.a. kan danse med til Børnekulturfestivalens kendingsmelodi “Festival i Næstved”. De Skøre Strømere fra Næstveds Egnsteater, Dansk Rakkerpak, sørger for ro, orden og smil på læberne ved Åbningsfesten, som efter to års Coronapuse atter er tilbage.

Praktiske oplysninger
Husk at deltagelse i Åbningsfesten kræver tilmelding.

  1. Festival i Næstved 2:03

Skovens dyr - en materialekasse til dagtilbud

“Skovens dyr” er en materialekasse med udgangspunkt i temaerne natur og kultur. Materialekassen koster 250 kr. og indeholder bl.a. fagbogen “Egern”, en hånddukke udformet som et egern, kreative materialer og en pædagogisk vejledning med fokus på bl.a. sprog, kreativitet og natur.

Materialekassen “Skovens dyr” er udarbejdet af Aase Morell, sprogkonsulent i Center for Dagtilbud og Skole og Katrine Gjesing, børnekulturkonsulent i Center for Kultur og Borgerservice.

BEMÆRK: Materialekassen skal anvendes under Børnekulturfestivalen i uge 20 og 21 og tæller som en aktivitet på lige fod med øvrige aktiviteter i festivalens program.

Praktiske oplysninger
Hver kasse indeholder materialer til 25 børn. Kasserne skal hentes på Grønnegades Kaserne Kulturcenter, Grønnegade 10 tirsdag d. 3. maj mellem kl. 8.00-16.00. 

Små Synger Sammen om vilde dyr

D. 20. maj kl. 9.00 til 9.45 & 10.15 til 11.00

Sammen med Frida, Maria og Lonnie fra Næstved Musikskole skal I lege, synge og bevæge jer til en masse dejlige sange om vilde dyr. Glæd jer til sjove sange om løver, aber, ulve, slanger og krokodiller. Sangene vil uden tvivl skabe glæde og engagement hos børnene og desuden være med til at sætte fokus på både musikalitet, sprog og motorik. Det pædagogiske personale får efter arrangementet sangteksterne med hjem i papirform.

Om underviserne
Frida Fridriksdottir, Maria Dynesen og Lonnie Kristiansen fra Næstved Musikskole er musiklærere og arbejder til dagligt med formidling af sang og musik til de mindste.

Praktiske oplysninger
Det pædagogiske personale får efter arrangementet sangteksterne med hjem i papirform.

Musiktime med Frida

D. 18., 19. & 23. maj kl. 9.00 til 10.30

Vi skal synge og lave forskellige sanglege sammen. Vi arbejder både med fantasi, musik og bevægelse.

Om underviseren
Frida Fridriksdottir fra Næstved Musikskole er underviser i rytmisk solosang, børnekor og forældre/barn hold.

Praktiske oplysninger
Frida laver to musiktimer hos jer. Der kan deltage max. 20 børn pr. musiktime. I kan dermed tilmelde i alt max. 40 børn. Første musiktime afholdes kl. 9.00-9.40 og 2. musiktime afholdes kl. 9.50-10.30. Bemærk at musiktimen skal afholdes i et varmt og ryddet rum uden gennemgang og øvrig forstyrrelse.

Musiktime med Maria for børn i Næstved Dagpleje

D. 18. & 25. maj kl. 9.45 til 10.30

Vi skal synge, danse, bruge tørklæder og rytmeinstrumenter og ind under den store musikfaldskærm. Kom og mærk musikken i børnehøjde.

Om underviseren
Maria Dynesen er underviser på Næstved Musikskole med speciale i musik og sang for helt små børn.

Praktiske oplysninger
Musiktime med Maria er forbeholdt Dagplejen i Næstved. Det er derfor ikke tilladt for daginstitutioner og øvrigt dagtilbud at tilmelde sig.

Musiktime med Maria

D. 18. & 25. maj kl. 10.45 til 11.30

Vi skal synge, danse, bruge forskellige rytmeinstrumenter og mærke musikken i børnehøjde.

Om underviseren
Maria Dynesen er underviser på Næstved Musikskole med speciale i musik og sang for helt små børn.

Japanske fisk på legepladsen

D. 16., 17., 18., 19., 20., 23., 24. & 25. maj kl. 9.00 til 11.00

Børnene maler på to store japanske fisk i stof, som efterfølgende kan hænges op på legepladsen. Børnene maler med store og små pensler med både tynd og tyk maling. Efterfølgende trykkes med stoftrykklodser og kartofler. Børnene maler lange streger, cirkler og prikker. Vi snakker om farver, farveblanding, størrelser og rækker. 

BEMÆRK: Britta maler dagligt med fire hold á max seks børn.

Om underviseren
Britta Johanson er rejsende i kunstprojekter med børn. Hun er bl.a. forfatter til en bog om succesbilleder med vuggestue- og børnehavebørn.

Praktiske oplysninger
Der males udendørs på legepladsen ved et bord kl. 9.00 + 9.30 + 10.00 + 10.30. Der males med stoftrykfarver, der fixeres i tørretumbler i et pudebetræk dagen efter, når det er helt tørt.

Musik, leg og bevægelse

D. 17., 18., 19., 20., 23., 24. & 25. maj kl. 9.30 til 11.00

Kom med ind i musikkens verden med Ninna fra Grønnebakken. Ninna fører børn og voksne trygt igennem en musiksamling med legen og kroppen forrest. Undervejs inddrages børnenes idéer og påfund i de rammesange, som musiksamlingen er bygget op af. Personalet får efterfølgende et link til DreamBroker, hvor alle sangene fra musiksamlingen kan tilgås digitalt.

BEMÆRK:
Ninna laver to musiksamlinger hos jer:
Nr. 1: Kl. 9:30-10:00 og nr. 2: Kl. 10.30-11.00.
I kan tilmelde enten to vuggestuehold, to børnehavehold eller ét hold af hver. Vuggestuehold: Max. 8 børn. Børnehavehold: Max. 12 børn.

Det forventes desuden, at der deltager mindst to voksne fra institutionen pr. musiksamling.

Om underviseren
Ninna Marie Fløistrup Olsen er uddannet pædagog og har deltaget i kurset ”Musik, leg og bevægelse” – en del af projekt Små Fødder udbudt af Børnekulturhus Næstved. Til dagligt arbejder Ninna med de 0-3-årige i daginstitutionen Grønnebakken i Næstved.

Praktiske oplysninger
Ninna ankommer kl. 8.30 og har brug for et roligt og ryddet rum med plads til at lave en stor rundkreds til børn og voksne. Rummet må ikke være et gennemgangsrum, og skal ligge så uforstyrret som muligt i institutionen. Inden musiksamlingerne starter, bruger Ninna lidt tid på stuen sammen med børnene, så de kan se hende lidt an.

Hr. Bog og Skovens venner

D. 16., 17., 18., 19., 20., 23., 24. & 25. maj kl. 9.00 til 10.45

En fortællende sanseworkshop der sætter gang i barnets sanser og underbygger børnenes evne til at hjælpe andre. Hr. Bog bor i Skoven med sine venner Gak Grævling, Byg Bæver og Sporty Bjørn. De tre dyr har hver især et problem, som børnene hjælper med at løse gennem bevægelse, tegning og sang. Børnene sanker forråd på en motorikbane, tegner en dæmning til bæverens frokost og synger godnatsange for bjørnen, så den kan sove dejligt. Vi kigger i Hr. Bogs fine skovbog, snuser til kogler gemt i bladene og mærker på den frosne skovsø.

BEMÆRK: Første workshop varer fra kl. 9.00-9.45 og anden workshops fra kl. 10.00-10.45. Der kan deltage op til 12 børn ved hver workshop.

Om underviseren
Henriette Brun er tegner, formidler og selvstændig børnekulturaktør.

Praktiske oplysninger
Institutionen skal selv sørge for at fylde en bradepande med vand og fryse den to dage før workshoppen afholdes. (Den frosne bradepande skal gøre det ud for en frossen skovsø i fortællingen). Det rum, som workshoppen afholdes i, skal have et ryddet gulvareal og være friholdt for gennemgang. Børnene skal have tøj på, som gerne må blive beskidt.

Verdens sjoveste hinkerude

D. 17., 18., 19. & 20. maj kl. 9.30 til 10.30

Kom og vær med til at lave verdens sjoveste hinkerude! Sammen med Faster Cool og hendes Cool Fætter sprænger vi hinke-rude-rammerne og hygger os med at tegne og opfinde sjove felter at hoppe i. Her kan man ikke tegne forkert – man kan kun gøre det rigtigt. Det bliver en kreativ og festlig dag med bevægelse, fut på farverne og fart på fantasien. Faster Cool sender en sjov og forberedende opgave til de tilmeldte institutioner inden Børnekulturfestivalen starter.

Om kunsterne
Camille í Dali og Christian Adelhorst Rossil er begge skuespillere fra Næstveds Egnsteater Dansk Rakkerpak og Faster Cool.

En Eventyrlig Klang

D. 17. & 18. maj kl. 9.00 til 9.40 & 10.30 til 11.10

Kom med til fortælle-teater-koncert og mød skuespilleren Steffen og musikeren Benjamin. Ud af Benjamins musik former Steffen en række fortællinger, som alle har det til fælles, at de klinger eventyrligt. Enten fordi de er vaskeægte eventyr, digtet så de ligner eller er grebet ud af virkeligheden. Glæd jer til at blive tryllebundet af vidunderlige fortællinger indhyldet i magisk musik.

Om kunsterne
Steffen Sommerstedt er skuespiller og teaterleder af Teatret Aspendos. Bejamin Barfod er musiker og er bl.a. kendt for at spille på “hang” – et instrument der lyder både magisk og drømmende.

Lyt og larm

D. 17., 18., 19., 23,. & 24. maj kl. 9.00 til 9.45 & 10.15 til 11.00

Få en unik oplæsningsoplevelse, når vi kombinerer musik, lyde og fortælling. I oplæsningen af billedbogen “Willys Værksted” af Chris Riddell, møder vi Willy-opfinder, som får bygget en katastrofal oprydningsrobot. Og hvad gør man så? Undervejs vil børnene hjælpe med at fortælle historien med lyde og instrumenter. 

Om underviserne
Lene og Sofie er børnekulturformidlere på Næstved Bibliotek. Desuden vil I møde Mads på guitar, som også arbejder på biblioteket.

Stop Motion

D. 16., 19., 20., 23,. 24., & 25. maj kl. 9.00 til 11.00

Med iPads leges der med film og billeder. Udgangspunktet er, at børnene ender med at lave deres egne små stop/motion-film. Der skal være voksne nok til at børnene kan være i grupper af maksimalt fire. Thorbjørn Øster kan tælles med til at have en gruppe.

Om underviseren
Thorbjørn Øster er konsulent i Center for Dagtilbud og Skole i Næstved Kommune.

Praktiske oplysninger
Til denne workshop skal institutionen bidrage med forskellige former for legetøj – det kan f.eks. være farver, perler, figurer, Lego, bamser, biler. Alt der kan bruges til at lave små fortællinger.

Blomsterblæk og malerier

D. 16., 17., 18., 19., 20., 23. & 24 maj kl. 9.00 til 11.30

I denne workshop skal vi lave naturens blomster om til blæk og bruge det til at male vores egne flotte billeder med. Når der er Børnekulturfestival, står naturen nemlig i fuldt flor. Grøftekanter, græsplæner, skov og rabatter – overalt stråler alverdens farver. Alle de mange forskellige farver er der ikke bare for, at naturen skal se pæn ud. De er vigtige for dyr og planter. Farverne virker som en slags sprog i naturen – som signaler mellem dyr og planter.

Om underviseren
Christian Peter Mørkehøj Hansen er naturvejleder i Næstved Kommune.

Praktiske oplysninger
Christian medbringer en masse af naturens blomster, men det er også rigtig fint, hvis I selv har plukket farvestrålende blomster dagen før workshoppen.